Yritys ja yrittäjä

Olen kouluttautunut mm. seuraavasti:

* filosofian maisteri, biologia, Helsingin yliopisto, 2000-2006

* eläintenhoitajan ammattitutkinto, eläintenkouluttajan osaaamisala, 2012

* yrittäjän ammattitutkinto, 2012

* tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto, 2013

* yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, 2017

Omien koirien kanssa on harrastettu/kisattu mm. seuraavissa lajeissa:

* agility * tottelevaisuuskoe * rally-toko * koiranäyttelyt * jäljestys * nose work * noutajalajit sekä

Marraskuussa 2016 osallistuin Lystin kanssa fasaanijahtiin, jolloin käytännön kokemusta karttui noutajien rotutyypillisestä työskentelystä.

Heinäkuussa 2017 saavutimme RTK1-koulutustunnuksen sileäkarvaisen noutajani Lystin kanssa.

Maaliskuussa 2018 aloitin kisauran agilityssä Lystin kanssa. 1.4.2018 saimme ensimmäisen luva-nollan, hyppyradalta.

Koirakoulun periaatteet

Periaatteisiini kuuluu kaikessa kouluttamisessa harrastuslajista riippumatta ottaa huomioon oppimispsykologia, joka on kaikilla eläimillä sama.

Koulutukset koirakoulussani perustuvat onnistumisten mahdollistamiseen tarkalla palkitsemisella. Väärä käytös ei johda palkkioon vaan uuteen yritykseen. Tätä kutsutaan operantiksi ehdollistamiseksi.

Palkkioiden testaaminen ja tehokkaimpien valitseminen on tärkeä osa tehokasta kouluttamista.

Tavoitteenani on kertoa kurssilaiselle yksinkertaisesti, miksi tehdään siten kuin tehdään. Tarvittaessa suunnitelmaa tarkastetaan ja muutetaan.

Haluan myös, että koiranomistaja oppii ajattelemaan kouluttamista ja oppimista laajasti, eläimen laji- ja rotutyypilliset piirteet huomioiden.

Työssäni ohjaan ihmisiä, joten panostan myös siihen, että jokaisella koiranomistajalla ja perheenjäsenellä on mahdollisuus oppia toimimaan koiransa kanssa mahdollisimman yksinkertaisella arjessakin toteuttamiskelpoisella tavalla.

Ensimmäiseen kurssijaksoon kuuluu Miten eläin oppii? -luento, jotta pääsemme keskustelemaan kouluttamisen periaatteista ilman, että kurssilaisen koira on vieressä vaatimassa huomiota. Luennolla minulla on demokoirana jompikumpi tai molemmat omista koiristani: Lysti-flatti s.2014 ja Pico-pinseri s.2009. Omien koirien, nykyisten ja edesmenneiden, kanssa koettuja tilanteita käytän paljon myös esimerkkeinä.

Luentoja, seminaareja ja muita koulutuksia, joihin olen osallistunut:

2010

15.5.2010: James Serpell, Hki (HETI ry)

Serpell kertoi luennollaan luonteiden kartoittamisesta mm. rescuekoirilla. Luento oli erittäin mielenkiintoinen.

12.-13.6.2010 Naksutinkoulutusseminaari (Morten Egtvedt kouluttamassa) Tampere

Seminaari oli erittäin mielenkiintoinen ja sain paljon ideoita kurssejani varten. Erityisesti tottelevaisuuskoulutusta ajatellen esim. kohdentamisen hyödyntäminen tulee olemaan aiempaakin merkittävämmässä roolissa kursseillani.


17.-18.8.2010 Bob Bailey -seminaarit, Tampere
Virike oli yksi seminaarin sponsoreista. Seminaarissa käsiteltiin kouluttamisen periaatteita. Bailey korosti paljon sitä, että kouluttamisessa ei tarvita rankaisua. Hän kehottaa järjestämään koulutustilanteen siten, että eläimellä on aina mahdollisuus onnistua. Omien mekaanisten taitojen parantaminen on erittäin tärkeä osaa kouluttajan ammattitaitoa.

Oli suuri kunnia päästä samaan lounaspöytään Baileyn kanssa.

Seminaareihin liittyen on ainakin Ajankohtaisessa Kakkosessa ollut juttu, samoin kuin Aamulehdessä, jonka artikkeli on Tiilitiellä luettavissa.

19.9.2010 Hyppytekniikka-kurssi Espoossa

Osallistuin tälle kurssille Picon kanssa. Talvikaudella 2010-2011 olen harjoitellut Picon kanssa hyppytekniikkaa ja lisäksi agilityn jatkokurssilaisten kanssa on harjoitteita tehty myös.

24.-26.9.2010 Agility Right from the Start -viikonloppukurssi Siuntiossa

Osallistuin tähän seminaariin kuunteluoppilaana ja sain paljon uusia ideoita agilityn kouluttamiseen. Uusia rutiineja on otettu käyttöön kaikilla agilitykursseillani.


2011

Sophia Yin Amiedulla marraskuussa 2011

Greg Derrett -seminaari Malmössä joulukuussa 2011


2012

Agilityn kesäkurssi heinä-elokuussa

Kurssin kouluttajina toimivat Eva Bertilsson ja Emelie Johnson Vegh. Osallistuin seminaariin Pico-pinserini kanssa Advanced-ryhmään. Sain kurssista lisää vahvistusta sille, että treenirutiinien noudattaminen ja tarkka treenaaminen ovat agilityssäkin osa hyviä treenitapoja.

Eläintenhoitaja, osaamisalana Eläintenkouluttaja, Amiedu, 09/2010-06/2012

Vihdoinkin on tullut virallinen OPH:n hyväksymä koulutus myös eläintenkouluttajille. Tämän tutkinnon näytöt suoritin kesäkuussa 2012. Opintoihin kuului lähipäiviä sekä itsenäistä opiskelua. Lisätietoja löydät mm. täältä. Näyttötilaisuudessa arvioija tarkkaili työskentelyäni tehden muistiinpanoja näyttötutkinnon kriteerien mukaisesti.

Yrittäjän ammattitutkinto, YAT, Amiedu

Suoritin elokuun lopulla 2012 yrittäjän ammattitutkinnon näyttötutkintona Amiedulla Helsingissä.

Ja koska elämä on jatkuvaa oppimista, kehitän ammattitaitoani myös jatkossa. Seuraavaksi tähtäimessä on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto, näyttötilaisuus pidetään toukokuussa 2013.


2013

Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto, TKEAT, Amiedu

Näytössä käytiin läpi Koiraetsivä-konseptin kehittämisen vaiheet.

Metsästyskoirakurssi Siuntiossa 29.-30.7.

Metsästyskoiran työ on arvokasta, sillä se mm. edistää haavakkolintujen löytymistä. Lisäksi on äärimmäisen sykähdyttävää seurata, kun koira tekee sitä työtä, mihin sen geenit ohjaavat. Kurssi oli erittäin antoisa ja sain paljon työkaluja metsästyskoiran koulutamisen eri vaiheisiin. Kurssin käymisen jälkeen on yksityistunneilta saanut oppia noudon harjoittelun eri vaiheisiin mm. novascotiannoutaja ja 2 unkarin viszlaa. Tolleri läpäisi noutajien taipumuskokeen kirkkaasti syyskuussa 2013.

Koirien sosiaaliset suhteet - seminaari 12.10.2013 Amiedu

Helena Telkänrannan luento oli mielenkiintoinen. Sain vahvistusta sille, miten meidän tulee suhtautua koiraan kumppaninamme. Koira ei pyri johtajaksi vaan se kuuntelee meitä mieluiten saadessaan kanssamme positiivisia kokemuksia.


2014

Virikkeen järjestämä Kesäseminaari Siuntiossa 31.7.-3.8.2014

Fanny Gott koulutti agilityä ja Thomas Stokke lintukoirien ohjaajia.

ClickerExpo Englannissa Boltonissa 16.-19.10.2014

Mieleenpainuvinta oli jutella alan pioneerin Karen Pryorin kanssa. Pryorin seuraajaksi valittu Ken Ramirez on mukaansa tempaava luennoitsija.

2015

Haureka -seminaari Heurekassa marraskuussa.

2016

10.-12.6. Thomas Stokke lintukoiraseminaari Siuntiossa

Osallistuin Thomaksen seminaariin 4. kertaa, vihdoin oman koiran, Lystin, kanssa. Sain vahvistuksen sille, että olen tehnyt perusteita nuoren koiran kanssa oikeilla periaatteilla. Itse seminaarissa harjoituksissa Lysti sai hyvää oppia yleisön edessä harjoittelusta. Jatkamme harjoittelua tähtäimessä noutajien metsästyskokeet ja ehkäpä sorsatukseen osallistuminen.

2017

11.-13.8.2017 Noutoja arkeen ja juhlaan -seminaari

Virike ja kennel Miklaus järjestivät yhteistyössä seminaarin, jossa olivat kouluttamassa ruotsalaiset lintukoirakouluttajat Elsa Blomster ja Lena Gunnarsson. Seminaari pidettiin Kangasalan Ruutanassa ja osallistujia oli noin 40, josta 24 koiran kanssa. Seminari sai paljon kiitosta ja kouluttajat ovat alustavasti lupautuneet tulemaan Suomeen myös vuonna 2018.

Voiko kaikkia koiria kouluttaa? Kyllä voi ja pitääkin!

Minulla on kursseillani ollut mm. näitä rotuja:

akita, alaskanmalamuutti, amerikanbulldoggi, amerikanstaffordshirenterrieri, appenzellinpaimenkoira, australiankarjakoira, australian labradoodle, australianpaimenkoira, australianterrieri, barbet, basset artesien normand, beagle, bedlingtoninterrieri, belgianpaimenkoira muunnoksineen, bichon frise, bichon bolognese, bichon havanese, bokseri, borbounnainseisoja, bordercollie, borderterrieri, bostoninterrieri, bretoni, cairnterrieri, cavalier kingcharlesinspanieli, chesapeakelahdennoutaja, chihuahua (lk ja pk), chow chow, clumberinspanieli, cockerspanieli, collie (pk ja sk), coton de tulear, dalmatiankoira, dobermanni, dogo argentino, englanninbulldoggi, englanninsetteri, englanninspringerspanieli, espanjanvesikoira, faaraokoira, fieldspanieli, glen of imaalin terrieri, hovawart, irlanninsetteri, irlanninsusikoira, islanninlammaskoira, isosveitsinpaimenkoira, italianvinttikoira, jackrusselinterrieri, katalonianpaimenkoira, keeshond, kiharakarvainen noutaja, kiinanharjakoira, kleinspitz, kooikerhondje, kroatianpaimenkoira, kromfohrländer, kultainennoutaja, kääpiösnautseri, kääpiöpinseri, labradoodle, labradorinnoutaja, lagotto romagnolo, suomenlapinkoira (ja paimensukuinen), lapinporokoira, leonberginkoira, länsigöötanmaanpystykorva, manchesterinterrieri, mastiffi, mittelspitz, mopsi, mudi, mustaterrieri, mäyräkoirat (eri koot ja eri karvanlaadut) novascotiannoutaja, papillon, parsonrusselinterrieri, perunkarvatonkoira, pomeranian, portugalin podengo, portugalinvesikoira, puna-valkoinen irlanninsetteri, pyreneittenkoira, ranskanbulldoggi, rhodesiankoira, rottweiler, saksanpaimenkoira, samojedinkoira, schipperke, shetlanninlammaskoira, sileäkarvainen noutaja, siperianhusky, sloughi, snautseri (keskikok. ja kääpiö), staffordshirenbullterrieri, stabyhoun, suomenpystykorva, tanskandoggi, tanskalais-ruotsalainen pihakoira, tiibetinspanieli, tiibetinterrieri, tsekinpaimenkoira, unkarinvizla, valkoinen länsiylämaanterrrieri, valkoinenpaimenkoira, vehnäterrieri, venäjänspanieli, venäjäntoyterrieri, villakoira (eri kokoisia), walesinspringerspanieli, whippet, weimarinseisoja (lyhyt- ja pitkäkarvainen), welsh corgi cardigan ja pembroke - yli 100 eri rotua!

sekä joukko ihania rotusekoituksia, espanjankoiria, viipurilaiskoiria, romanialaiskoiria ja virolaiskoiria!

PÄIVITETTY 09.06.2018!


Elämäni koirat ja muut lemmikit


KOIRAT - edesmenneet opettajani

Topi kultainen noutaja 1992-2003

Topi oli erinomainen ensimmäinen koira, jonka kanssa tutustuin monenlaisiin koiralajeihin: TOKO, agility, näyttelyt, verijäljestäminen sekä noutajalajit.

Rasse pinseri 2001-2011

Rasse tuli meille 8-kuisena "ongelmanuorena". Elämänsä aikana Rasse osallistui koiranäyttelyihin, tottelevaisuuskokeeseen sekä kisasi agilityssä 1- ja 2-luokissa.

Beta sileäkarvainen noutaja 2003-2014

Beta oli vauhdikas ekstrovertti persoona, joka toimi paitsi demokoirana ohituskursseilla ja luennoilla, opasti minut vilkkaan koiran kanssa toimimiseen. Erilaiset onnettomuudet opettivat myös kipukoiran kanssa elämisestä.

KOIRAT - NYKYISET opettajani

Pico pinseri s.2009

Pico on toiminut demokoirana 11-viikkoisesta alkaen. Picon nuoruusvuosina pääroolin otti arjen tilanteissa
järkevästi käyttäytyminen - sitähän se elämä koiran kanssa enimmäkseen on. Pico on valikoinut palkkionsa hetkittäin aiheuttaen allekirjoittaneelle harmaita hiuksia. Riittävä vahvistetiheys ja palkkion laatu sekä koulutustilanteiden
suunnittelu ovat hyvin tärkeitä nuoren nopeasti oppivan koiran kanssa. Picon kanssa olemme kisanneet agilityssä maksi1-luokassa, mutta terveyssyistä Pico harjoittelee agilityä vain omaksi iloksemme. Pico tykkää myös nose workista ja kaikesta muustakin nenätyöskentelyyn liittyvästä.

Lysti sileäkarvainen noutaja s.2014

Lysti oli 9-viikkoinen osallistuessaan demokoirana ensimmäistä kertaa Miten koira oppii? -luennolle marraskuussa 2014. Sen jälkeen harjoittelussa on edetty monenlaisiin lajeihin: noutaminen, agility, nose work. rally-toko toko sekä koiranäyttelyt - Lysti tykkää ihan kaikesta tekemisestä ja on rodunomaisesti aina täysillä mukana. Saavutimme heinäkuussa 2017 RTK1-koulutustunnuksen rally-tokon alokasluokassa.

Maaliskuussa 2018 aloitimme Lystin kanssa agilityn virallisen kisauran. 1.4. saimme ensimmäisen nollatuloksen hyppyradalta maksi1-luokassa.

Picon ja Lystin blogista löytyy videoita sekä muita kuulumisia

ROTAT

Vuosien varrella meillä on ollut myös kesyrottia, joiden kouluttaminen oli äärimmäisen mielenkiintoista. Toisaalta samalaista kuin koiran kouluttaminen, mutta toisaalta erilaista.

PÄIVITETTY: 03.07.2019