ohjeistus pienryhmäkurssille tulijalle

Kiitos ilmoittautumisesta Virikkeen kurssille!

Löydät kurssisi aikataulutiedot suoraan sähköpostista. Tässä ohjeessa saat tietoa Virikkeen kurssien käytännöistä, jotka ovat muodostuneet vuodesta 2007 kertyneen kokemuksen perusteella.


Kurssin aikana voit pitää kouluttajaan yhteyttä sähköpostitse, puhelimitse tai vaikkapa WhatsApp-sovelluksen kautta. Marianne lukee sähköposteja arkisin ja satunnaisemmin viikonloppuisin. Kiireellisissä ilmoituksissa voit soittaa tai laittaa tekstiviestin/WhatsApp-viestin. Parhaiten Marianne on tavoitettavissa puhelimitse arkipäiväaikaan, sillä iltaisin koulutusten aikana puhelimeen ei pääse vastaamaan.


UUTTA 2019: Kurssilaisille perustetaan oma WhatsApp-ryhmä. Sen avulla kouluttaja voi lähettää kotiläksytietoja sekä muita tarvittavia tiedotuksia. Kurssilaiset voivat sitä kautta ilmoittaa poissaoloistaan.


Kurssitilassa jokaiselle kurssilaiselle on oma näkösuojakankaalla rajattu paikka tilan kulmauksissa, jossa alkeisharjoittelu ja oman vuoron odottelu tapahtuu. Kurssijakson alussa voit valita yhden paikan. Noin kurssin puolivälissä paikkaa yleensä vaihdetaan – koska vaihtelu tekee hyvää harjoittelun yleistymisen kannalta.

Kurssitilaan ensimmäisenä tulevan on kätevin mennä päädyssä oleville paikoille. Viimeisenä tullut jää keittiönurkkauksen lähellä olevalle paikalle.

Eteisessä riisut vain kengät, sillä naulakoita löytyy kulmauksista.


HUOM! Toimivaksi käytännöksi on muodostunut se, että kurssilaiset voivat tulla sisälle kurssitilaan ensin ilman omaa koiraa ja laittaa omalle rauhoittumispaikalle tavarat valmiiksi. Näin koiran kanssa voi sitten keskittyä rauhallisempaan sisälle tulemiseen, kun käsissä ei ole tavaroita. Tällä käytännöllä vältetään
koirien ”törmäyksiä” ovista ja pihalla kuljettaessa, jotta kurssilaisten olisi kiva saapua ja poistua paikalta.

Tässä muutamia käytännön asioita kurssitunteihin liittyen:

*
Varaa ITSELLESI mukaan kurssille helposti puettavat ulkokengät sekä halutessasi sisäkengät. Kurssitilaan on 7/2017 vaihdettu upouusi kitkalattia. Toki voit myös sukkasillaan olla. Ulkokengät riisutaan eteisessä, joten nopeat kengät ovat helpoimmat, varsinkin pennun kanssa tullessa.

* Koiralle kannattaa heittää muutama nami lattialle etsittäväksi, kun riisut ja puet kenkiä. Näin koirasi ei ehdi sinkoilla taluttimessa ympäriinsä.

*
Varaa kurssille mukaan runsaasti (esim. ruoka-annoksen verran) koirallesi mieluisia nameja. Mukaan kannattaa ottaa jotain muuta kuin tavallista kuivaruokaa. Testaile etukäteen erilaisia nameja: juuston palat, nakin palat, maksa, keitetty possun kieli, keitetty broilerin sydän palasina. VINKKI: Parhaiten maistuu yleensä runsaasti lihaa sisältävät herkut, kuten esim. Naturis-makkara ja Natural Menu, joita on Virikkeelä
myynnissäkin.

*
Virikkeellä on myynnissä useampaa sorttia nameiksi sopivia herkkuja, joten varaa kortti/käteistä mukaasi. Naturis-makkara on suosittua ja maistuvaa. Myös Natural Menu -puolikostea ruoka on hyvin maistuvaa ja kätevää pitää taskussa mukana.


*
Pilkothan namit VALMIIKSI JO KOTONA/AUTOSSA koirallesi sopivan kokoisiksi, varsinkin pieni koira tulee nopeasti täyteen, joten namien on hyvä olla pieniä. Sopiva namikoko on noin pikkurillin pään kokoinen palanen.

*
Huolehdithan, että koira ei ole juuri ennen kurssikertaa saanut ruokaa, sillä ruoka ei motivoi, jos on kylläinen olo. Varsinkin pienillä pennuilla ja nirsoilla koirilla tämä tulee helposti esiin. Sopivan aikavälin ruokailun ja kurssitunnin välillä selvität kokeilemalla. Useimmiten noin 4-6 tuntia väliä on sopiva.


* Voit pitää mukanasi myös koiralle mieluisaa lelua. Tämä on järkevää varsinkin,
mikäli koirasi on nirsoiluun taipuvainen.

*
Vilkkaalle koiralle mukaan voi pakata puruluun tai aktivointilelun, jonne saat ruokaherkun piiloon. Näin rauhoittumisen harjoittelu hieman helpottuu ja saat itse seurattua muiden harjoittelua omalta paikaltasi.


*
Otathan mukaan oman vesikupin, jotta voit tarpeen mukaan juottaa koirasi omalla paikallasi. Vettä voi hakea keittiönurkkauksesta tai pitää vesipulloa mukanasi.

HUOM! Kätevintä on kaataa vettä kuppiin vain vähän. Jos koira kaataa kupin,
lattia ei lainehdi.* Ota mukaan jokin alusta, kuten peitto tai pyyhe, johon voit opettaa koirasi rauhoittumaan, tätä harjoitellaan ensimmäisillä kurssikerroilla. Kätevää on käyttää esim. samaa peittoa, joka koiralla on autoillessa kuljetusboksissa tai penkillä.* Ota mukaan sopiva lyhyehkö ja kevyt talutin sekä mukava panta. Parhaimpia pantoja ovat leveät kaulaa tukevat pannat, vähintään 2-4 cm leveä. Ketjukuristuspantoja ja ns. noutajataluttimia emme halua nähdä, koska sellaisen käyttäminen aiheuttaa koiralle kipua. Myös valjaat ja puolikiristävät pannat ovat ok. Näyttelykurssille ota mukaan näyttelyyn sopiva talutin, mutta pue se koiralle vasta harjoittelun ajaksi. HUOM! Sopiva pannan leveys on vähintään niin leveä, että panta riittää kahden kaulanikaman yli ja koira ei vetäessäänkään ala haukkomaan henkeään äänekkäästi. Esim. noutajan kokoisella koiralla noin 4-5 cm leveä panta on hyvä. Jack russelille tai vastaavan kokoiselle 2-3 cm leveä on hyvä. HUOM! Kelatalutin ei sovellu ryhmäkurssitilanteisiin.

*

Virikkeen kursseilla pyrimme siihen, että koirat pystyvät mukavasti ohittamaan toisiaan nuuskimatta. Olethan siis kohtelias liikkuessasi tilassa ja myös ennen harjoitusten alkamista ja niiden päätyttyä. Pidä siis sopivasti etäisyyttä kurssikavereihisi ja käännä koirasi huomio namimagneetilla poispäin toisesta koirasta.

* Jos koirasi haluaa tutustua kurssikaverin koiraan, kysythän luvan!

* Varaa nameja taskuusi jo autolta lähtiessäsi, jotta voit ovista kuljettaessa harjoitella ryntäilemättä kävelemistä. Pidäthän sopivan välin edellä ja perässä tulevaan myös tässä tilanteessa!

* Tavarat kannattaa pakata esim. reppuun, jotta voit keskittyä koiraasi ohitustilanteissa etkä vain tavaroiden kantamiseen.

*
Joskus harjoitukset hieman venyvät, joten tulethan tilaan vasta, kun edelliset ovat lähteneet. Jos olemme myöhässä, soita ovikelloa tullessasi, mutta odota ulkopuolella oven avaamista! Ovikello on postilaatikon kyljessä ulko-oven oikealla puolella.


*
Odottaessasi ulkona tuntisi alkua, siirry pois ulko-oven edestä, kun näet poistuvien kurssilaisten tulevan eteiseen. Näin estämme koirien mahdolliset riehaantumiset ja rähinät. Kaikki koirat eivät ole sosiaalisia ja saattavat pelätä vieraita ihmisiä ja/tai koiria.


* Pidäthän huolen, että koirasi ei jää tuijottamaan poistuvia koiria. Tarvitset etäisyyttä ja nameja tuijotuksen alkamisen ennakointiin.


* Tunnit alkavat pääasiassa tasatunnein. Tulen ulos kurssilaisia vastaan, joten maltathan odottaa ulkosalla. Ks. yllä.


*
Mikäli haluat päästää koirasi tervehtimään toisia kurssilaisia, kysy ensin sopiiko tämä toiselle! Tervehtimiset tehdään ulkona, jotta harjoitustilassa olisi helpompi keskittyä kontaktiin oman ihmisen kanssa. Leikkitunnit ovat tietysti eri asia!

*
Juoksuaikainen narttu voi tulla kurssille pöksyissä, mikäli koira on tottunut pöksyjä pitämään ja saman tunnin muut koirat eivät häiriinny. Laitathan siis viestiä, mikäli juoksuaika alkaa kesken kurssijakson niin tiedän ohjeistaa. Pöksyt täytyy pukea ennen sisälle tulemista ja riisua vasta ulkona.


* Sairas koira ei tietenkään voi osallistua kurssille. Esim. kennelyskän, nenäpunkkien, muiden loisten tai muun helposti tarttuvan sairauden sairastamisen jälkeen on tarpeen olla useampi oireeton päivä ennen kurssille osallistumista. Sairas koira ei voi oppia tehokkaasti. Epäillessäsi koirasi olevan sairas, otathan yhteyttä. Tarvittaessa tulee olla eläinlääkäriin yhteydessä.


*
Huolehdithan että aikuisen koirasi rokotukset ovat kunnossa. Pentukurssille ja PentuEskari -tunneille voi tulla jo ennen rokotusten saamista, kunhan emolla on rokotussuoja kunnossa. Muualla kuin Suomessa syntyneiden koirien rokotusten tulee olla myös pennuilla kunnossa. Ota rokotustiedot mukaan ensimmäiselle kurssikerralle.


*
Muistathan huolehtia, että koirasi on käynyt tarpeillaan ulkona. Jos sisällä sattuu vahinko, siitä ei tarvitse torua vaan jäljet siivotaan viipymättä. Vahingon sattuessa, maksat käteisellä siivousmaksun 5 €. Siivousmaksua EI peritä pennuilta. HUOM! Ethän anna uroskoirasi nostaa koipea eteisessä oven pieleen tai pihassa kukkaruukkuhin!

Laskutus

Voit maksaa kurssilaskun joko pankkikortilla tai käteisellä 1. kurssikäynnin yhteydessä.

Mikäli haluat maksuaikaa tai maksaisit mieluiten laskulla yhdessä tai useammassa erässä, otathan yhteyttä.


Jatkuvien ryhmien lasku toimitetaan joko tulostettuna tai sähköpostiin liitetiedostona lähetettynä.


Kurssin peruuntuminen


Ryhmäkurssien vähimmäiskoiramäärä on 3 ja enimmäismäärä 4 ellei toisin ilmoiteta kurssikuvauksessa. Mikäli ilmoittautuneita ei ole tarpeeksi, voidaan tilalle tarjota joko a) kaksarituntia: kaksi koiraa omistajineen TAI b) yksityistuntia TAI c) myöhemmin alkavaa vastaavaa kurssia. Kurssilainen päättää itse, haluaako osallistua mahdollisesti kalliimmalle kurssille vai peruuttaako osallistumisensa.

Kurssin peruuntumisesta ilmoitetaan ennen kurssin alkamisajankohtaa.

Poissaolot

Ryhmäkursseilla rästikertaan oikeuttaa koiran tai omistajan sairastuminen tai koiran juoksuajan alkaminen. Tuothan näytille lääkärin todistuksen. Muussa tapauksessa rästikerta on mahdollista, mikäli olet ilmoittanut poissaolon viimeistään kurssikertaa edeltävänä päivänä klo.12. Poissaoloilmoituksen voit tehdä puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköpostitse. HUOM! Ilmoittamaton poissaolo = käytetty kurssikerta.

Yksityistunnin tai kaksaritunnin voi peruuttaa samana päivänä klo.12 mennessä. Tällöin sovitaan uusi ajankohta mahdollisimman pian pidettäväksi.

Rästikerralle tulemisesta sovitaan joko kurssikerran yhteydessä, puhelimitse tai sähköpostitse.

Tarvikemyynti

Virikkeen tarvikemyynnistä löytyy valikoima koulutustarvikkeita, kuten naksuttimia, makupaloja sekä joitakin leluja. Maksutapana käteinen tai korttimaksu.


Koirien ulkoiluttaminen

Muistathan Siivota koirasi jätökset Tiilitien läheisyydestä. Ulko-oven vieressä on roskis ja tarvittaessa saat kakkapussin eteisestä korista. Huomioithan myös, että et pissata koiraa naapurissa olevan yrityksen portaiden läheisyydessä vaan kävelytien varressa.

Olethan tarkkana myös, että koirasi ei nosta kinttuaan ulko-oveen tai sen läheisyydessä oleviin kukkaruukkuihin.

Laittaisitko vielä kuittauksen, että olet saanut ja lukenut tämän tiedotteen.

Ystävällisin terveisin

-Marianne

PÄIVITETTY: 24.02.2020